Over ons

Over ons

Samen met onze medewerkers en vrijwilligers zorgen we er voor dat de tuinen al meer dan twintig jaar een begrip in Drenthe en (ver) daarbuiten zijn.

We startten destijds in 2004 met het openen van onze tuin en het tuincafé. Sinds die tijd heeft het tuinvirus zich steeds hardnekkiger in ons genesteld… Wat een plezier om samen nieuwe tuinideeën te ontwikkelen  en anderen in je tuin te ontvangen. We verspreiden het tuinvirus graag door onze ervaringen met bezoekers te delen en hen wegwijs te maken in de tuinen.

Zelf genieten we ook erg van het bezoeken van andermans tuinen, in binnen- en buitenland. Het brengt ons steeds weer nieuwe inspiratie en het besef dat je met tuinieren de wereld een beetje groener, vriendelijker en gezelliger kan maken. Dat is heel wat waard, nietwaar?

Tuinieren is voor ons een aangename manier om in de natuur bezig te zijn en ons te verwonderen over de veelheid aan planten, beestjes en de natuurlijke processen die zich rondom ons heen voltrekken. Wij beseffen ons maar al te goed dat wij hier ook onderdeel van zijn en willen door onze natuurlijke manier van tuinieren  – de bodem bepaalt, en verzorg de bodem – deze processen ondersteunen en waar mogelijk versterken.

Het is een behoorlijke maar leuke klus om de tuinen ieder jaar weer te onderhouden en te verfijnen.

We vinden het leuk en belangrijk om met sterke planten te experimenteren, nieuwigheden uit te proberen en oldies but goldies opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Dat we daarbij samenwerken met de natuur – sterke soorten kiezen, de bodem op een natuurlijke manier versterken, geen gif gebruiken – is voor ons vanzelfsprekend. We beseffen ons maar al te goed dat we zelf onderdeel zijn van deze natuur en dat we de plezierige plicht hebben deze op basis van natuurlijke principes te verzorgen en respecteren. Door mee te bewegen met de natuur bespaar je werk en geniet je het meest.

We ontmoeten je graag in de tuinen!

Jan en Nicolette Nauta

basis bericht foto 1200 x 630 pixels 21 8 2024 beeld

Geschiedenis

Hoe het tuinzaadje ooit ontkiemde

In 1980 streek de Luie Tuinman vol ideeën neer op deze plek: een toen nog leegstaande boerderij op een anderhalve hectare groot weiland, leeg maar met potentie.

Maar eerst moest de boerderij verbouwd worden tot woonhuis. Om het weiland heen – de huidige tuinen – werd ondertussen al een windsingel uit eiken en berken aangeplant. Die laatste zijn verdwenen, de eiken zijn ondertussen uitgegroeid tot forse windbrekers en zorgen voor schaduw in de zomer.

Ook het beukenbosje werd meteen al geplant; het begin van de tuinen. Dit bosje is nu het groene en ’s zomers koele hart van de tuinen.

Aanvankelijk tuinierde De Luie Tuinman tot aan het beukenbosje en bleef het zuidelijk gedeelte weiland. Al tuinierend deed de Luie Tuinman steeds meer inspiratie op. Zoveel, dat vanaf 1993 ook het laatste stuk weiland omgevormd werd tot tuinen. Het tuinbloed kruipt waar het niet gaan kan!

Als inspiratie voor de plattegrond van de tuinen gebruikte de Luie Tuinman een bewezen en duizenden jaren oud ontwerp dat zijn oorsprong vind in de Egyptische cultuur. Het is een plattegrond van een tempel, opgebouwd uit een duidelijke hoofdas en daarop staande dwarsassen. Door daar mee te variëren ontstaan er grotere en kleinere tuinkamers.  Ideaal om al je tuinideeën in uit te werken zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Na drieduizend jaar voldoet deze indeling nog steeds!

De plattegrond van de tuin is symmetrisch van opbouw zonder stijfjes te zijn.  Je wandelt ontspannen van de ene tuinkamer naar de andere.

 

De tuin door de jaren heen

0 +
Google reviews

Meld je aan!

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste nieuwstjes en ontwikkelingen rechtstreeks in je mailbox.

Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?